4-C Veilig overblijven - Kinder-EHBO

 

Kinder EHBO, kinderongelukken zitten in een klein hoekje
Veiligheid en EHBO bij overblijven

Checklist veiligheid overblijven

Toelichting checklist veiligheid overblijven



 

Kinder-EHBO

Kinderongelukken zitten in een klein hoekje

Een ongeluk met een kind zit in een klein hoekje, ook tijdens de overblijf. Het kind schreeuwt moord en brand en in alle paniek heb je als overblijfkracht geen idee wat je moet doen. Met deze EHBO top 13 weet je wel hoe te reageren als een kind iets overkomt. De belangrijkste stelregel is: geen paniek.

1. Bloedneus
Een bloedneus kan ontstaan door neuspeuteren, verkoudheid of een klap op de neus. Probeer de bloedneus zo snel mogelijk te stoppen. Hou hierbij het hoofd van het kind iets voorover (en niet achterover zoals veel mensen denken). Laat het kind (zo mogelijk) één keer snuiten om eventuele stolsels te verwijderen. Druk gedurende tien minuten met duim en wijsvinger tegen het neustussenschot de neusvleugels dicht. Wil het bloeden maar niet stoppen, schakel dan een leerkracht in.

2. Bewusteloosheid
Een kind kan bewusteloos raken door verschillende oorzaken, zoals een val of een klap op het hoofd, epilepsie of een andere aandoening. Het belangrijkste is dat het kind blijft ademen. Als het op de rug ligt, kan de tong naar achteren zakken, waardoor de luchtpijp wordt afgesloten. Leg daarom het kind in stabiele zijligging. Als het mogelijk iets gebroken heeft, verplaats het kind dan niet, maar leg wel het hoofd opzij, zodat het kan ademen. Zorg dat de mond leeg is en maak knellende kleding los. Blijf de ademhaling controleren. Pas zo nodig mond op mondbeademing toe en haal er een leerkracht bij.

3. Brandwond
Eerst water, de rest komt later! Koel de brandwond bij voorkeur met zacht stromend, lauw water gedurende tenminste tien minuten. Gebruik geen ijs wegens het gevaar van bevriezing en laat de kleren aan, tenzij er chemische, bijtende stoffen op de huid en kleren zijn gekomen. Gebruik geen zalf. Brandwonden in het gezicht zijn gevaarlijk, omdat ook de luchtwegen aangetast kunnen zijn, met kans op verstikking. Breng het slachtoffer in dat geval zittend naar het ziekenhuis. Raadpleeg bij verbranding door elektriciteit of bijtende stoffen altijd een arts.

4. Buil
Koel een buil gedurende tien minuten met een koud washandje. Hou bij een buil op het hoofd het kind goed in de gaten. Als het gaat braken of suf wordt kan sprake zijn van hersenletsel. Waarschuw dan zo snel mogelijk de dokter.

5. Insectensteek
Het gevaarlijkst zijn steken van een wesp, bij en hommel in mond, oor of hals. Bel in dat geval direct de dokter. Haal bij een bijensteek de angel voorzichtig met een pincet uit de huid. Probeer hierbij zo min mogelijk druk uit te oefenen op de steekplek om te voorkomen dat het gifzakje opengaat. Zuig insectensteken als het even kan uit. Leg tien minuten een koud kompres (washandje, doekje) op de steekplaats.

6. Schaafwond
Maak de schaafwond goed schoon met water en ontsmet de wond en de huid erom heen. Dek de wond nooit luchtdicht af.

7. Splinter
Een splinter kan een klein stukje hout, glas, metaal of een doorn zijn. Verwijder hem alleen als er een grijpbare punt uit de huid steekt. Pak hem met een ontsmette splinterpincet altijd zo dicht mogelijk bij de huid vast en verwijder hem in de lengterichting. Ontsmet het wondje met wat jodium. Als de splinter niet gemakkelijk te verwijderen is, ga dan naar de huisarts.
8. Tand door de lip
Eén keer vallen, springen of stoten en het kan gebeurd zijn: een tand door de lip. Als er veel bloed uit de mond komt, kunt u een steriel gaasje tegen de wond duwen en het kind hierop laten bijten. Waarschuw bij een loszittende tand altijd zo snel mogelijk de tandarts. Een verloren tand kan het beste worden bewaard in de mond of in een bekertje melk. Als de tand op deze manier vochtig wordt gehouden, is de kans groter dat hij na terugplaatsing blijft zitten.

9. Kneuzing
Een gekneusd lichaamsdeel kan in het algemeen, in tegenstelling tot een botbreuk, wel worden bewogen. Een kneuzing doet eerst veel pijn en zwelt dan op en wordt blauw of paars. Koel de eerste uren na de kneuzing de pijnlijke plek steeds 15 tot 20 minuten per uur met koud water, een doekje of een washandje met ijs. Op deze manier blijft de zwelling beperkt.

10. Vlieg in het oor
Een vlieg in het oor is een vervelend probleem, maar kan doorgaans eenvoudig worden opgelost. Hou het hoofd schuin, het oor met de vlieg naar boven. Druppel lauwwarm water in het oor. De vlieg komt vanzelf boven drijven en kan dan gemakkelijk uit het oor gehaald worden. Komt hij niet naar buiten, ga dan naar de dokter.

11. Verslikking
Als een kind zich heeft verslikt en u ziet het voorwerp zitten, probeer het dan met een lepelende beweging te verwijderen met een vinger of pink. Lukt dit niet, leg het kind dan over de knie met het hoofd naar beneden en sla of duw met vlakke hand vijf keer tussen de schouderbladen. Bij een ouder kind (vanaf zes jaar) kun je achter het kind gaan staan en met een krachtige beweging de buik naar je toe trekken. Lukt dit ook niet en ademt het kind slecht, ga dan zo snel mogelijk naar de dokter of de spoedeisende hulp.

12. Vergiftiging
Heeft een kind een chemisch schoonmaakmiddel (bleekwater, schoonmaakazijn) gedronken of ingeslikt, laat het dan nooit braken. Geef het een glaasje water en ga naar de dokter. Gaat het om vergiftiging door schuimende producten, geef het kind dan iets vettigs (glaasje volle melk). Dit voorkomt namelijk schuimvorming. Ook hier geldt: laat het kind niet overgeven. Vergiftiging door bijtende stoffen op de huid of in de ogen kun je behandelen door minstens dertig minuten met lauw stromend water te spoelen. Bij een medicijnvergiftiging moet een kind als het kan wel even braken. Geef het ook een laxeermiddel. Ga zo snel mogelijk naar een dokter. Heeft een kind een insectenverdelgingsmiddel binnen gekregen, geef het dan een glas water en laat het braken. Ga direct naar het ziekenhuis. Geef een kind bij bewusteloosheid geen drinken en laat het dan ook niet braken.

13. Gat in het hoofd
Dek de wond af met snelverband, steriel gaas, watten en een zwachtel (leg nooit watten direct op de wond!) of met een schone zakdoek en probeer op deze manier de bloeding te stelpen. Ga naar de dokter als de wond groot is, als er iets in zit of als de wond blijft bloeden. Bij bewustzijnsstoornissen altijd een arts waarschuwen.


Tot slot nog tien gouden regels:
- zorg voor je eigen veiligheid en die van anderen tijdens de overblijf
- ga na wat er gebeurd is en wat het kind mankeert
- raak niet in paniek en handel accuraat
- stel het kind gerust
- blijf bij het kind. Ga alleen even weg om bijvoorbeeld een leerkracht met EHBO-diploma erbij te halen of een collega-overblijfkracht
- roep bij levensbedreigende situaties altijd direct de hulp in van de school
- verplaats het slachtoffer nooit, tenzij de plek niet veilig is. Als je toch moet verplaatsen, hou dan rekening met letsel aan nek en rug. Probeer deze zo min mogelijk te bewegen.
- bescherm het slachtoffer tegen afkoeling met een jas of deken
- hou het slachtoffer na een val of klap op het hoofd nog zes uur daarna goed in de gaten. Geef het voorval door aan de leerkracht en de ouders: het bewustzijn van het kind moet regelmatig gecontroleerd worden.
- Volg een EHBO-cursus of weet waar de EHBO-doos te vinden is en wie van de leerkrachten een EHBO-diploma heeft

Bron: apotheek-magazine

 


 

Veiligheid en EHBO bij het overblijven

"Sorry mevrouw, maar uw kindje is een beetje stuk."Hoe zit het met de veiligheid bij het overblijven?

Kinderen zitten barstensvol energie. Dat merk je het beste wanneer je tussen de middag zo'n groepje kinderen onder je hoede krijgt. Dat rent en vliegt door elkaar zo gauw ze de kans krijgen. Nu kun je natuurlijk moeilijk van ze verlangen dat ze ouderwets braaf met de armpjes over elkaar gaan zitten, maar om tranen en pijn te voorkomen is het toch nodig dat je hun enthousiasme een beetje binnen de perken weet te houden. Want je weet: een ongeluk zit in een klein hoekje. Sterker nog: sommige hoekjes zijn zelfs zo klein dat je ze gemakkelijk over het hoofd ziet.

Wat is er nou gevaarlijk aan een potlood...? ,

Zolang ze er rustig mee zitten te tekenen is er niets aan de hand, maar zo gauw ze ermee rond gaan rennen of lopen, wordt het wat anders. Je zou het niet zeggen, maar elk jaar gebeuren er heel wat ongeluk-ken doordat kinderen vallen met een potlood in hun hand. Of omdat ze keihard tegen iemand oprennen. Kinderoogjes en -lijfjes zijn bijzonder kwetsbaar als het er op aan komt. Alles wat breekbaar en scherp is, is in een kinderhand eigenlijk niet vertrouwd. Zorg er dus voor dat ze allemaal blijven zitten als ze aan het tekenen of knippen zijn.

Wat is nog meer gevaarlijk..?.

De kinderwereld zit vol kleine gevaren. Let er even op dat ze niet gaan spelen vlak voor een glazen deur of ruit bijvoorbeeld. Probeer te voorkomen dat ze halsbrekende toeren uithalen door ergens op te klimmen. Maar ook op het platte vlak kunnen ze in problemen komen. Rennen over het zeil met sokken of kousjes vraagt gewoon om valpartijen. En rennen in een gang vol kapstokken met onbeschermde haken is ook niet meteen gezond te noemen. Ook als de kinderen zitten wil het nog wel eens uit de hand lopen. Menig kind is al hard op z'n achterhoofd gevallen omdat het iets te wild met een stoeltje zat te wippen. Je ziet wel: je moet- eigenlijk ogen voor en achter hebben. Daarom is het ook goed om een overblijfgroep met minimaal twee personen te doen.

Lieve help, waar is de E.H.B.O.-trommel gebleven...?

Als er wat gebeurt dan moet je niet alleen weten waar de EHBO-trommel te vinden is, je moet er ook zeker van kunnen zijn dat er alles in zit wat je nodig hebt. Regelmatig dus even controleren die inhoud. En nu we het toch over eerste hulp bij ongelukjes hebben: weet je precies wat je moet doen als er wat gebeurt...? En zo niet, weet je dan wie je er bij moet roepen...? Is er iemand op school die een EHBO-diploma heeft, misschien...? En -even afkloppen- als er iets ernstigs zou gebeuren, onthoud dan één ding: NOOIT IN PANIEK RAKEN! Paniek is de vreselijkste raadgever die een mens zich kan wensen. Door paniek gaat alles fout. Gewoon rustig blijven en zo snel mogelijk hulp zoeken. Weet je het tele- foonnummer van de dichtstbijzijnde huisarts...? Van een EHBO-post...? Van de GG&GD ? De politie en de brandweer...?
Noteer deze nummers in de overblijfmap of beter nog: op de telefoon.
Noteer zeker het landelijk alarm nummer: 1-1-2, op de telefoon.
* Heb je het alarmnummer nodig, bedenk dan onderweg naar de telefoon goed op welk adres en in welk gebouw je je bevindt.

Het is geen vuur, maar het brandt wel!

Dat vuur gevaarlijk is, dat weten we. Een nylon jurkje, iets te wijde mouwen, een verjaardagstaart met flakkerende kaarsjes en het leed is bijna niet meer te overzien. Maar wie denkt dat het bij zulke ongelukken blijft, vergist zich. Elk jaar moeten meer dan 45.000 kinderen bij de huisarts of in een polikliniek behandeld worden voor opgelopen brandwonden. Duizend kinderen zijn er zo erg aan toe dat ze moeten worden opgenomen in een ziekenhuis. En het gekke is nou juist dat vuur bij al deze brandwonden helemaal niet de hoofdrol speelt. Hete vloeistoffen staan boven aan de lijst, met thee als grootste boosdoener! Denk je daar straks even aan als je thee zet voor "jouw" kinderen?

TIP 1

Voorkomen is beter dan genezen. En je voorkomt al heel veel als je er voor zorgt dat de kinderen het zo gezellig mogelijk hebben tussen de middag. Laat ze niet zomaar los lopen met hun boterhammen, zorg voor gezellig gedekte tafeltjes, zet ze in groepjes van b.v. vier bij elkaar en vertel ze een leuk verhaal terwijl ze zitten eten. Als katjes muizen mouwen ze niet.

TIP 2

Voorgesneden broodmaaltijden en plastic bekers voor melk en thee zijn natuurlijk ideaal. Maar als ze nu toch een mes nodig hebben, geef ze dan een mes dat goed snijdt. Een bot mes werkt ongelukken alleen maar in de hand omdat de kinderen dan steeds wilder gaan snijden. Geen plastic bekers...? Zorg dan voor stevig glaswerk dat een stootje kan hebben.

TIP 3

Speelgoed van hard plastic kan verdraaid gevaarlijk worden zodra het breekt. Met scherpe randen en punten. Houten speelgoed moet van beukenhout gemaakt zijn, want anders gaat het splinteren. Let ook even op spijkertjes of zo. En niet geverfd graag! Losse doppen, gifhoudende potloden en viltstiften ook uit de buurt van kinderen houden. Even om denken: sieraden (van oorbelletjes tot armbanden) kunnen soms voor pijnlijke verwondingen zorgen bij het stoeien.

TIP 4

Hang de brandwonden en gifwijzer (verkrijgbaar bij apotheker) in het overblijflokaal, bijvoorbeeld aan de binnenzijde van een kastdeur.

TIP 5

Bekijk het overblijflokaal eens op een andere manier, is het wel zo veilig? Zijn er bijvoorbeeld stopcontacten waar de kinderen bij kunnen? Met een contactbeveiliger zijn ze VEILIG'.

TIP 6

Bekijk de school of andere overblijfplaats een op een andere manier. Wat doen we bij brand?
Drie hoofdpunten:


Waar ligt de vluchtweg?
Waar is de meldingsmogelijkheid?
Waar is het brandblusapparaat?
(Adviezen GGD-Amsterdam.)

 

 

 



Stuur uw mail naar: e.c.vanveen@chello.nl | Laatst bijgewerkt: 1 augustus 2020| Website created by: (c) 2000-2020 C.J. van Veen te Mijdrecht